Achterhoek ambassadeurs nodigt Kamerleden uit voor Lentediner 2019

17 april 2019 hebben de Eerste en Tweede Kamerleden de officiële uitnodiging voor het Lentediner 2019 ontvangen.

Het schattigste robotje van Nederland is ingezet door de Achterhoek ambassadeurs om de Kamerleden uit te nodigen.

Documenten Achterhoek Raad

Tijdens de vergadering van de Achterhoek raad op 8 april zijn er een aantal amendementen en moties vastgesteld. Alle stukken van deze bijeenkomst zijn te vinden via deze link: Bijeenkomsten en stukken

Koningin Máxima op bezoek in Varsseveld

Koningin Máxima was woensdagochtend, 3 april 2019, op werkbezoek bij Sensire in Varsseveld. Ze sprak daar met meerdere bestuurders over zorginnovatie, met name het project waarbij chronische longpatiënten thuis via beeld worden gemonitord.

“Het bezoek van Koningin Máxima laat zien dat er echt iets bijzonders gebeurt met de zorg in de Achterhoek”, aldus bestuurder Maarten van Rixtel van Sensire. “Wat onze inzet bijzonder maakt is de omvang en het feit dat we als verschillende organisaties samen optrekken.”

Het project zorg op afstand is geïnitieerd door Slingeland Ziekenhuis, zorgorganisatie Sensire, zorginnovatiebedrijf FocusCura en zorgverzekeraar Menzis. Na het gesprek bezocht Máxima het callcenter die het contact onderhoud met de cliënten. Uiteindelijk sprak de koningin ook zelf met verpleegkundigen en cliënten.

Bron: Regio8
Beeld: RVD – Jeroen van der Meyde

Wat is een Regio Deal?

De Achterhoek is een van de regio’s die in aanmerking komt voor een Regio Deal. Bent u benieuwd wat een Regio Deal inhoudt en voor welke uitdagingen de Achterhoek staat? Bekijk onderstaande video van het Rijk.

Gelders Regionaal Manifest aangeboden aan de nieuwe Staten

De zes Gelderse regio’s hebben samen met VNG-Gelderland het Gelders Regionaal Manifest “Samen vol trots vormgeven aan de ontwikkeling van Gelderland” opgesteld en aangeboden aan de nieuwe Staten.
De regio’s geven aan dat ze graag zien dat de Staten in blijft zetten op regionale ontwikkeling en benoemen ze 4 topprioriteiten: Mobiliteit/bereikbaarheid, Arbeidspotentieel, Woningbouw en Energietransitie.

Lees het manifest hier

Vacature Public Affairs bij Regio Achterhoek/ Achterhoek ambassadeurs
Maak samen met ons van de Achterhoek de voorloper van Nederland!
Wij, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden werken samen in een nieuwe smart governance aan smart living en smart economy in de Achterhoek. Voor ons is samenwerken de garantie voor onze toekomst.

Wij hebben samen een agenda voor de toekomst, bestaande uit zes thema’s.

De organisatie Regio Achterhoek/ Achterhoek ambassadeurs heeft een spilfunctie in het uitwerken en uitvoeren van deze gezamenlijke agenda.

Als adviseur public affairs opereer je in Den Haag met profileringskracht en flair als vertegenwoordiger van de Achterhoek. Verder ondersteun je bestuur en met name de Achterhoek Board in het hen verder in positie brengen.

Bent u de persoon die wij zoeken?
Bekijk de vacature hier.
Achterhoek ambassadeurs werken voor de Achterhoek

De nieuwe naam voor ons samenwerkingsverband is Achterhoek ambassadeurs. Een naam die past bij iedereen die zich inzet voor deze samenwerking, of hij/ zij nu lid is van de Raad, Board of een Thematafel, accounthouder of medewerker van Regio Achterhoek.

Wij verwachten dat ook alle andere Achterhoekse partners met wie wij graag samenwerken (en die natuurlijk hun eigen naam behouden) zich herkennen in deze overkoepelende naam.

De term ‘ambassadeurs’ staat symbool voor inzet en nodigt uit tot meedoen: integraal en inclusief werken vormen immers de basis voor onze manier van samenwerken en onze visie.

Met de korte, krachtige schrijfwijze 8RHK willen we onze daadkracht benadrukken. Het veelkleurige logo, met een knipoog naar de Achterhoekvlag, onderstreept de dynamiek en diversiteit van onze samenwerking. Smaken verschillen natuurlijk; we hopen echter dat de meesten van u net zo blij zijn met de naam en het logo als wij.

De komende tijd wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd in alle communicatiemiddelen. De naam Achterhoek2030 komt dus te vervallen en komt alleen nog terug in de Achterhoek Visie 2030.

Inwonerpanel Achterhoek Spreekt

Sinds september 2018 werken Achterhoekse ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden samen in de Achterhoek Board, Achterhoek Raad en zes Achterhoek Thematafels. Om ook de mening en ideeën van de inwoners en ondernemers in de Achterhoek mee te kunnen nemen, is er het inwonerpanel Achterhoek Spreekt. Iedereen vanaf 16 jaar die woont en/of werkt in de Achterhoek kan meedoen. In de onderzoeken komen allerlei onderwerpen aan bod die relevant zijn voor de Achterhoek; van goed wonen en werken, tot zorg en onderwijs, verkeer en vervoer, een duurzame toekomst en samenleven.

Al 4000 mensen hebben zich aangemeld bij het inwonerpanel Achterhoek Spreekt. De groep jongeren mist nog in het panel. De Boardleden Mark Boumans en Mirjam Koster roepen jongeren op om zich aan te melden.
“Ik ben 44 en alles wat jonger is dan dat ik ben roep ik op om zichzelf te laten horen”, aldus Koster.

Meer informatie en het aanmeldformulier vindt u op www.achterhoekspreekt.nl

Bron: Regio8

Uniek! Pilot Groene Weide Meststof van start

Groene Weide Meststof is een kunstmestvervanger, die voornamelijk gewonnen wordt uit varkensmest. De meststof gemaakt in de biovergistingsinstallatie van Groot Zevert in Beltrum.

Vijfenvijftig boeren mogen beginnen met het gebruik van de ‘nieuwe’ kunstmest. Om de proef uit te mogen voeren was er een ontheffing van de regels nodig uit Brussel en Den Haag. De proef is een belangrijke stap in het project Kunstmestvrije Achterhoek. Voordelen zijn dat de varkensmest een nuttige toepassing vindt in de regio en dat boeren geen kunstmest van buiten de streek hoeven te importeren. Dat is weer gunstig voor de totale CO2-balans van de sector. De Groene Weide Meststof wordt dit jaar gebruikt op 600 hectare grasland; dit aantal zal de komende jaren blijven groeien.

Afgelopen week zijn er veel artikelen verschenen over de Groene Weide Meststof.
We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Video: Precisiebemester kunstmestvrije Achterhoek in gebruik genomen
De Gelderlander: starten met Achterhoekse groene kunstmest 
De Gelderlander: Groene Weide Meststof net zo goed als gewone kunstmest 
Trekkerweb
Boerderij
Nieuwe Oogst

Beeld: Trekkerweb

Techniek leeft! 5000+ bezoekers op Techniekdag

De Techniekdag Achterhoek op 16 maart vond plaats bij Polyketting/Intralox in Zelhem.Techniek leeft in de Achterhoek, want er kwamen ruim 1500 jongeren met hun begeleiders naar Zelhem.

Op de Techniekdag worden jongeren van 8 tot en met 13 jaar met doe-activiteiten enthousiast gemaakt om voor een technische opleiding of een technisch beroep te kiezen. In Zelhem konden zij bij 58 bedrijven en opleidingen zien en beleven dat techniek echt ‘cool’ is.

Aan het eind van de dag verlieten de jonge techneuten het terrein met volle rugzakjes, want wat was er een hoop te maken en te leren. Virtual Reality, robots, 3D printen, een storing oplossen met een computer onder de motorkap van een auto, zelf een molentje of een lampje maken, smeden, proefjes doen met water en zelf rondrijden op een baggerkraantje: op de Techniekdag kon het allemaal.

De Techniekdagen zijn een initiatief van VNO-NCW Achterhoek, de Thematafel Onderwijs en Arbeidsmarkt (Regio Achterhoek) in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en de regionale onderwijsinstellingen.

Volgend jaar komt de Techniekdag Achterhoek weer naar een andere gemeente maar op 21 september organiseren partijen alweer voor de derde keer een grensoverschrijdende Techniekdag. Dan zijn we te gast bij het Berufskolleg-West in Bocholt.

Wil jij op de hoogte blijven over de Techniekdagen kijk dan op de website

Beeld:

De aftermovie van de Techniekdag: Techniekdag