Burgemeester Joris Bengevoord Beste Bestuurder kleine gemeente 2018

Burgemeester Joris Bengevoord is op 17 januari 2019 uitgeroepen tot Beste Bestuurder kleine gemeente 2018. Naast burgemeester van Winterswijk is hij ook lid van het algemeen bestuur en dagelijks bestuur van Regio Achterhoek.

“Ik ben vereerd met deze waardering. Het voelt speciaal om door collega’s genomineerd te worden.”

Joris Bengevoord wordt geroemd vanwege de stevige trekkersrol die hij in de regio vervult, het gemak waarmee hij contacten legt met relevante spelers in het veld en de wijze waarop hij vernieuwingen doorvoert. Gedreven en communicatief zijn de kwaliteiten die eruit springen.
Joris Bengevoord was één van de drie genomineerden in de categorie Beste Bestuurder kleine gemeente (minder dan 30.000 inwoners). De verkiezing Beste Bestuurder is verzorgd door Necker van Naem samen met Binnenlands Bestuur. De bestuurders zijn genomineerd door collega-bestuurders. Na een korte campagne waar iedereen op de kandidaten kon stemmen, zijn de meeste stemmen naar burgemeester Bengevoord gegaan. Hij ontving de prijs uit handen van Maarten Schurink (secretaris generaal van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties).

 

 

 

 

 

 

 

Achterhoek bij Buitenhof

Een van de snelst krimpende gemeenten in Nederland is Bronckhorst. Burgemeester Marianne Besselink was samen met Frits Alkemade en Tracy Metz te gast bij Buitenhof om te praten over deze ontwikkelingen. Nederland groeit en de meeste nieuwkomers strijken neer in de Randstad. De gebieden aan de rand van het land worden leger. Is dat een probleem en hoe blijven dit soort gebieden leefbaar?
Marianne Besselink geeft in het gesprek aan dat krimp een probleem wordt als de gemeente niets zou doen. Maar zo zit deze Achterhoekse gemeente niet in elkaar: “Wij zitten helemaal niet stil en heel veel creatieve en innovatieve ideeën komen juist bij ons vandaan.” Benieuwd naar de ideeën en oplossing in Bronckhorst? Bekijk het hele fragment hieronder.

Foto: Achterhoeknieuws.nl/Liesbeth Spaansen

Achterhoek bij EenVandaag 2 januari

Bekijk het interview dat EenVandaag uitzond met twee jongeren, Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board en Jan Kaak, voorzitter Thematafel Smart werken en Innovatie. In de Achterhoek is een groot tekort aan arbeidskrachten, waardoor de economische groei achterblijft. Ondernemers, organisaties en overheid doen er alles aan om jong talent te behouden en naar de Achterhoek te halen, onder andere via SmartHub  Achterhoek.

Het item met de Achterhoek start op 10:50

Beste Bestuurder 2018: stemt u ook op Joris Bengevoord?

In de categorie ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente’ is Joris Bengevoord, burgemeester Winterswijk, één van de drie genomineerden.
Vindt u ook dat hij deze prijs verdient? Breng dan uw stem uit via de website www.bestebestuurder.nl.

De verkiezing ‘Beste Bestuurder van het afgelopen jaar’ wordt georganiseerd door Binnenlands Bestuur. Er zijn bestuurders genomineerd voor vier categorieën; Beste Lokale Bestuurder, Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 35.000 inwoners), Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar en Beste Bestuurde decentrale overheid.

Tot en met 13 januari kan er gestemd worden op de kandidaten in verschillende categorieën. De uitslag wordt donderdag 17 januari bekendgemaakt.

 

Website achterhoek2030.nl live!

Kijk vanaf 19 december 2018 op achterhoek2030.nl voor alle informatie over Achterhoek Raad, -Board en Thematafels én Regio Achterhoek. De site vervangt achterhoek2020.nl en regio-achterhoek.nl. Complimenten, verbetertips? Stuur ze naar info@achterhoek2030.nl

Achterhoekdag 19 december

Benieuwd naar de resultaten van de Achterhoekdag? Achterhoek Board en de zes Thematafels waren bijeen. De resultaten zijn te zien in de filmpjes op ons Youtubekanaal!

 

Achterhoek2030 op radio en tv

De pers heeft ons gevonden. In december volop belangstelling van regionale en landelijke media voor het werkbezoek van minister Ollongren, mooie afspraken over reportagereeks komend jaar met Omroep Gelderland en op 19 december opnames gemaakt voor reportage EenVandaag over terugkerend jong talent naar de Achterhoek. EenVandaag interviewde Mark Boumans, Jan Kaak en twee jonge talenten.

Uitzenddatum maken we binnenkort bekend!

“De Achterhoek heeft goud in handen”

De Achterhoek is in september 2018 van start gegaan met een nieuwe samenwerkingsstructuur. Overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken nog sterker samen om de Achterhoek een economisch vitale regio te houden.
AchterhoekBIZ ging in gesprek met burgemeesters Mark Bouwmans van Doetinchem, Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek en Joris Bengevoord van Winterswijk. Ze spraken over de nieuwe samenwerkingsstuctuur, grensoverschrijdende samenwerking en de kansen voor de Achterhoek. De heren zijn het eens, “het is nu tijd om stappen te maken.”

In de Achterhoek is er een breed draagvlak voor samenwerken. Niet alleen tussen overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties, ook grensoverschrijdend. De Achterhoek werkt al jaren samen met Duitsland, maar het is tijd om nieuwe stappen te zetten, belemmeringen weg te halen en de kansen optimaal te benutten. Een daarvan is, volgens Joris Bengevoord, de uitbreiding van het industrieterrein in. “Daar zijn meer medewerkers nodig, hier kan je het onderwijs aan koppelen en samen optrekken.” Het is van belang dat er drie O-breed over de grens wordt gekeken.

Met de toekenning van de 20 miljoen uit de Regio Deal kan geïnvesteerd worden in de regio. Otwin van Dijk benadrukt dat de focus op wonen en arbeidsmarkt komt te liggen. De Regio Deal is de eerste aanzet om innovatie te stimuleren, mensen te trekken en de infrastructuur aan te pakken. Er zijn al veel mooie dingen bereikt in de Achterhoek. Denk aan initiatieven als SmartHub Achterhoek en Grenzhoppers. Zulke initiatieven en ontwikkelingen moeten we blijven stimuleren. “De arbeidsmarkt en infrastructuur zijn de belangrijkste pijlers voor het versterken van de economische kracht in de regio.”

Voor goede gesprekken en concrete inhoud voor de Agenda2030 is voeding nodig. Mark Bouwmans roept ondernemers op de goede ideeën die zij hebben uit te spreken aan de vertegenwoordigers van de Thematafels of aan hem. In de Achterhoek is ontzettend veel creativiteit en er zijn veel mogelijkheden. Samen heeft de Achterhoek een goed verhaal!

Met dank aan AchterhoekBIZ.
Wilt u het hele artikel lezen, klik dan hier.

Achterhoek Open Innovatieprijs: doe je mee?

Op 14 maart 2019 vindt de tweede editie van de Achterhoek Open Innovatieprijs plaats in het Innovatiecentrum in Ulft. De verkiezing is georganiseerd om de innovatieve ondernemersgeest in de schijnwerpers te zetten bij ondernemend én innoverend Nederland. De Achterhoek Open Innovatieprijs is een open landelijke competitie. Heel Nederland onderneemt en innoveert en daarom wordt er ook over de streekgrens heen gekeken.

Het winnende concept krijgt de mogelijkheid om ook op langere termijn verder te komen met technologische innovatie. Een vakkundige jury beoordeelt alle inzendingen en zal drie innovaties nomineren. Tijdens de Ondernemersavond op 14 maart kiezen de aanwezigen in de zaal uit deze drie genomineerden een winnaar.

De eerste editie van de verkiezing is vorig jaar gewonnen door Varex Imaging. Zij wonnen door samen met Sigmascreening een techniek te ontwikkelen voor het beter comprimeren van een borst tijdens het maken van een mammogram. Deze techniek leidt uiteindelijk tot een betere diagnose.

Wilt u de opvolger worden van Varex Imaging?
Zend vóór donderdag 3 januari uw technologische innovatie in en maak kans op de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019!

Kijk op http://www.achterhoekopeninnovatieprijs.nl/ voor de voorwaarden en verdere informatie.

Achterhoek Raad: Visie2030 verder aanscherpen

Op 3 december 2018 besprak de Achterhoek Raad de Visie2030, waarvoor de Achterhoek Board* de eerste contouren heeft geschetst. De bijeenkomst vond plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De 49 leden van de raad, allen vertegenwoordigers van politieke partijen in de zeven gemeenten, werd gevraagd richting te geven aan de verdere uitwerking van de Visie. Enkele leden van de Board gaven een toelichting op de thema’s Smart Living, Smart Economy en Smart Governance. Deze thema’s vormen niet alleen de basis van de Visie2030 maar ook van de Regio Deal, waarvoor de Achterhoek onlangs 20 miljoen euro vanuit het Rijk kreeg toegewezen.

Na de pauze gaven diverse politieke partijen een gezamenlijke of eigen (lokale) inbreng. In het algemeen was men positief over de voorliggende contouren voor de Visie2030. Er werd vooral extra aandacht gevraagd voor de uitdagingen op het gebied van Wonen. Ook de Gezondste Regio kwam volop aan de orde. Daarnaast gaf men aan de communicatie met de achterban belangrijk te vinden.
De Achterhoek Raad wil tussentijds graag opnieuw worden geïnformeerd over de voortgang van de Visie2030. In maart komt er een extra bijeenkomst waar de leden hiervoor opnieuw input kunnen leveren.

Voorafgaand aan de Achterhoek Raad vond een informele sessie plaats waarin de leden van de raad in gesprek konden met vertegenwoordigers van de zes Thematafels. Deze bijeenkomst werd gewaardeerd; de vraag was om dit vaker te organiseren.

U kunt de vergadering van de Achterhoek Raad van 3 december 2018 terugkijken.
Bekijk de vergaderstukken.

*De Achterhoek Board bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties (de drie O’s). De Board wordt inhoudelijk gevoed door de Thematafels, waaraan ook weer vertegenwoordigers van de genoemde drie O’s deelnemen. Er zijn zes Thematafels, te weten: Smart Werken & Innovatie, Onderwijs & Arbeidsmarkt, Vastgoed & Woningmarkt, Mobiliteit & Bereikbaarheid, Circulaire Economie & Energietransitie en de Gezondste Regio (Zorginnovatie).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Birkitta Kortes, Griffie a.i. tel. ( 06) 49 32 4000.