Honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Wie doet mee?

8RHK Challenge nummer 1 van start
Mark Boumans, voorzitter 8RHK ambassadeurs, gaat een uitdaging aan. Hij wil honderd duurzame deelvoertuigen in de Achterhoek laten rijden. Worden wij de eerste plattelandsregio met volop slim, schoon en sociaal vervoer? Volg de 8RHK Challenge nummer 1 via YouTube.

Waarom deze challenge?
Boumans: “De Achterhoek staat voor grote uitdagingen op het gebied van leefbaarheid. Veel inwoners (scholieren, studenten, werkenden, ouderen) hebben behoefte aan vervoer naar school, station, werk, zorginstelling, ziekenhuis of gewoon naar gezelligheid: familie, vrienden, sportvereniging, clubs. Wat is mooier dan zorgen dat we hier op een eigentijdse manier op inspelen door deelvervoer aan te bieden dat ook nog eens duurzaam is? Met een mooi Achterhoeks uiterlijk en voor iedereen beschikbaar. Het kan gaan om elektrische fietsen, brommers, scooters of auto’s.”

Wat doen 8RHK ambassadeurs hier al aan?
“Natuurlijk zijn we hier vanuit de Thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid al stevig mee aan de slag, maar het wordt pas echt een succes als iedereen meedoet. We hebben de hele Achterhoek nodig!”
Daarom daagt Mark Boumans bedrijven, scholen, gemeentes, zorginstellingen en eigenlijk iedere Achterhoeker uit om mee te doen en bij te dragen aan de uitdaging: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek.

Ik wil meedoen, waar kan ik mij melden?
Alle ideeën en initiatieven zijn welkom. Je kunt mailen naar info@8rhk.nl of bellen met 06 2220 2780.

Dan nemen we contact met je op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouwen aan een strak plan voor het buitengebied

Op 14 oktober kwamen op het Zwarte Crossterrein bij Lievelde zo’n veertig 8RHK ambassadeurs bij elkaar tijdens een werksessie ‘Vitaal Buitengebied in de Achterhoek’, oftewel een strak plan voor het buitengebied. Hiervoor is geld beschikbaar vanuit de Regio Deal. Bart Porskamp, wethouder te Oost Gelre, is bestuurlijk trekker van de programmalijn Vitaal Buitengebied.

Gebiedsanalyse Berkelland
Berkelland heeft ervaring met het ontwikkelen van een gebiedsanalyse. Een belangrijke les is dat informatie niet alleen uit de systemen kan komen, ook de kennis van diverse erfbetreders is onontbeerlijk. Berkelland werkt graag samen om te komen tot een integrale gebiedsanalyse voor de Achterhoek.

Erfcoaches
Drie sprekers hebben ervaring als ‘erfcoach’ waarbij zij in gesprek gaan met ondernemers in het buitengebied. Denk hierbij aan asbestsanering en hulp voor stoppende boeren op praktisch, maar ook op emotioneel gebied. Paulien Hogenkamp leest een column voor uit eigen werk. Wat kan stoppen met het bedrijf psychisch met een boer doen? Hiervoor is meer aandacht nodig, bijvoorbeeld bij het uitrollen van een stoppersregeling.  

Perspectief voor stoppende boeren
Frits Mulder van de Rabobank laat zien dat in de Achterhoek relatief én absoluut heel veel stoppende boeren zijn. De Rabobank organiseert bijeenkomsten voor boerenechtparen waarbij de mensen en hun toekomst centraal staan. Het goede nieuws is dat er voor veel ondernemers een mooi toekomstperspectief te vinden is. Wel is een betere fiscale regeling voor stakingswinst van groot belang.

Ondermijning
Luuk Olsthoorn, projectleider ondermijning in de Achterhoek, legt uit waarom de Achterhoek aantrekkelijk is voor criminelen. In de Regio Deal zijn plannen opgenomen om die aantrekkelijkheid te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het Keurmerk Veilig Ondernemen in het Buitengebied. Binnen het keurmerk werken politie, justitie, gemeente, CCV en LTO samen.

Hoe verder?
De deelnemers denken mee over de opzet van een projectorganisatie om de aanvraag voor elkaar te krijgen. Wat is het doel van een gebiedsanalyse en welke partijen kunnen input leveren? En hoe kunnen de verschillende initiatieven gebundeld worden tot een strak plan voor het buitengebied?
Bart Porskamp doet tenslotte een oproep aan zijn medewethouders. Graag ontvangt hij alle informatie over lopende initiatieven die bijdragen aan Vitaal Buitengebied, zodat er overzicht blijft. Deze meedenkbijeenkomst gaat uitmonden in een concept-aanvraag voor de Regio Deal. Deze wordt in een volgende bijeenkomst over Vitaal Buitengebied gepresenteerd.

Meer informatie? Neem contact op met programmaregisseur Circulaire economie & Energietransitie Joke Emaus.

Achterhoekse bedrijven zetten in op circulair ondernemen

De Achterhoek maakt serieus werk van circulair en daarmee toekomstbestendig ondernemen. Drie Achterhoekse bedrijvenparken gaan er collectief mee aan de slag. Het betreft een pilotproject van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) met steun van de provincie Gelderland en Achterhoekse gemeenten.

Aan het proefproject doen de bedrijvenparken De Laarberg in Groenlo, Wijnbergen in Doetinchem en Lichtenhorst in Borculo mee. Het gaat om een vervolg, uitbreiding en verdieping van het meerjarige initiatief Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) dat al enige tijd loopt. De pilot moet als voorbeeld dienen voor alle bedrijvenparken in de provincie. “De samenwerking is een unieke kans voor bedrijven en bedrijvenparken, we kunnen zo een koplopergroep vormen en een voorbeeldfunctie vervullen”, aldus Rinus Smet die namens SIKA als projectleider fungeert.

Intensieve samenwerking

Het doel is ervoor te zorgen dat kleine en middelgrote ondernemers doorpakken op het gebied van circulair ondernemen. Dat dient collectief te gebeuren aangezien door versterking van de samenwerking meer kan worden bereikt. Het is de bedoeling dat bedrijven hun productieprocessen zo inrichten dat ze extra waarde creëren om in de toekomst voor te blijven met de onderneming zonder dat het ten koste gaat van de omgeving. Verder moet de intensievere samenwerking leiden tot het realiseren van hogere ambities niet alleen op het gebied van financiële waarden maar ook menselijke, intellectuele, sociaal-relationele, materiele en natuurlijke waarden.

Enorme slag maken

Samenwerken in de keten biedt voordeel, maar regionale verbondenheid heeft nog meer te bieden. Veel naburige bedrijven doen weliswaar zaken met elkaar, maar er is verder amper sprake van overleg laat staan structuur. Er valt nog veel winst te behalen. Niet alleen op praktische onderdelen, ook als het gaat over het afstemmen van bedrijfsprocessen, arbeidsinzet en technologische ontwikkelingen. “Kennis delen hoort het bij het nieuwe denken”, constateert Rob Westerdijk, projectleider namens de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). “Door op verschillende manier structureel samen te werken en collectief maatregelen te nemen, kunnen bedrijven een enorme slag maken. Wij hebben een methodiek ontwikkeld om bedrijven toekomstbestendig te maken en ze daarbij te helpen.”

Bijdrage aan een toekomstbestendige Achterhoek

“Dit tweejarige project draagt in hoge mate bij aan een duurzame en toekomstbestendige Achterhoek”, zegt Rinus Smet. “Op de eerste plaats door ondernemers bewust te maken van het belang van circulair en toekomstbestendig ondernemen, zowel individueel als samen op het bedrijvenpark. Op de tweede plaats door hen vanuit het perspectief van integraal duurzaam ondernemen concrete handvatten en ondersteuning te bieden om hun bedrijfsvoering op dit punt te verbeteren en concrete maatregelen te nemen. Want zelfs ondernemers die ‘willen’ ontbeert het vaak kennis, ervaring en tijd, waardoor het van hun agenda dreigt te vallen. Op de derde plaats ambieert SIKA dat toekomstbestendige bedrijven een aantrekkelijke werkgever zijn voor jongeren en de HAN wil als kennisinstelling de verbinding met de Achterhoek versterken.  Door hun kennismaking met bedrijven in de regio zullen ze zich na hun diplomering eerder vestigen in de regio. De drie bedrijvenparken van dit plan van aanpak vormen de voortrekkers voor de ruim dertig andere bedrijvenparken in de Achterhoek. De ontwikkelde kennis, inzichten en methodieken kunnen ingezet worden om op te schalen en het Achterhoekse bedrijfsleven als geheel te helpen om toekomstbestendiger te worden. Dat levert een economisch vitale Achterhoek op en werkgelegenheid voor de inwoners.”

De toekomst van het vervoer in de Achterhoek

Benieuwd naar de toekomst van ons vervoer? Bekijk dan het Uitvoeringsplan Mobiliteit: de  agenda voor het mobiliteitsbeleid in de Achterhoek voor de komende jaren. Het is een dynamisch plan dat kan inspelen op nieuwe en innovatieve ontwikkelingen. Voor elk jaar komen er concreet op te pakken projecten. Zo legt het uitvoeringsplan de basis voor een bereikbare Achterhoek.
Bekijk het Uitvoeringsplan Mobiliteit Achterhoek.

 

Slimmer bereikbaar in de Achterhoek

Slim, snel, sociaal en duurzaam vervoer in de Achterhoek, voor iedereen die er woont en werkt. Binnen 8rhk ambassadeurs werken vervoersorganisaties, bedrijven, gemeenten en provincie samen aan een systeem om snel(ler) en veilig van A naar B te komen in onze regio.

De Achterhoek wil vooroplopen in slimme en sociale mobiliteit. Of het nu gaat om naar je werk te gaan, naar school, op familiebezoek of bijvoorbeeld naar het ziekenhuis. Rens Steintjes is voorzitter van de 8rhk Thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid, de regionale samenwerking waarin alle betrokken partijen samenwerken: “Onder het motto: u vraagt, wij rijden, werken we aan een soort marktplaats voor mobiliteit. Mobiliteit en bereikbaarheid was altijd al een prominent onderwerp in onze regio en door het veranderen van de situatie in dorpen en kleine kernen in de Achterhoek moeten we de aanpak van onze bereikbaarheid echt op een nieuwe manier aanpakken. Waar we naar toe werken is een slimme combinatie van openbaar vervoer, afroepbaar vervoer en privé vervoer, waarmee je ook de uithoeken van de regio kunt bereiken. Dat is interessant voor mensen die voor hun werk of opleiding door de Achterhoek reizen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan kwetsbare ouderen die nu vaak noodgedwongen thuis zitten omdat ze geen eigen vervoer hebben; voor hen is mobiliteit van invloed op de kwaliteit van leven.”

MaaS (Mobility as a Service)
Idee is dat reizigers straks via hun smartphone zelf de beste vervoersoplossing kiezen, plannen en daarvoor meteen betalen, of het nu gaat om een rit per huurauto, deelfiets of bus. Een voorbeeld dat veel mensen al kennen is de Zwarte Cross. Treinvervoer en een shuttle bus naar het festivalterrein in één kaartje; een mooi voorbeeld van ‘Mobility as a Service’ (MaaS). De bezoekers van de Zwarte Cross zijn enthousiast en maken gebruik van dit systeem. De Thematafel M&B bouwt dit principe uit naar een slim mobiliteitsconcept, voor de hele Achterhoek.
Een ander voorbeeld van MaaS is een proef van Netmobiel die binnenkort start in gemeente Oost Gelre, waarbij een groep bewoners gaat werken met een mobiliteits-app. Het doel van de pilot is daarvan te leren, kinderziekten eruit te halen en, als het eenmaal goed gaat, de app verder uitbouwen en op te schalen naar de hele regio.
Jurgen Rutgers is vice-voorzitter van de thematafel: “De toekomst vraagt om nieuwe mobiliteitsoplossingen. Daar werken we nu aan. Ons streven is dat het systeem over drie jaar in de hele regio werkt.”
De Achterhoek gaat ermee aan de slag!
Voor meer informatie kan men terecht op https://8rhk.nl Kies Thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid.

Bron; Bert Vinkenborg Achterhoek Nieuws

Kick-off fijnmazige bereikbaarheid Achterhoek

We gaan aan de slag met de verbetering van de fijnmazige bereikbaarheid in de Achterhoek! Dat wil zeggen: snel, slim, duurzaam en sociaal vervoer. Op 2 oktober was de kick-off bijeenkomst Fijnmazige bereikbaarheid Achterhoek. Veel interessante sprekers: Carlo Buise, Jurgen Rutgers, Arjen Van Weert, Eric Mink en Mettina Veenstra. Veel geleerd, mooie interactie met de aanwezigen.MaaS in de Achterhoek. Bovendien gaat de Achterhoek een unieke challenge aan op het gebied van slim reizen …

Achterhoek Raad 23 september

De Achterhoek Raad heeft tijdens haar vergadering van 23 september 2019 drie nieuwe leden in de Achterhoek Board benoemd. De heer Tappel (directeur Bronkhorst High-Tech), voorgedragen door VNO/NCW en opvolger van de heer Rikken. De heer Van ’t Hoog (gedeputeerde provincie Gelderland) als opvolger van mevrouw Schouten. Mevrouw van Haaren (wethouder gemeente Berkelland), als opvolger van mevrouw Hoijtink, voorgedragen door het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek.

De fractie van OOG (Onafhankelijken Oost Gelre) die 5 zetels vertegenwoordigde van de 171 in het totaal, stapte uit de Achterhoek Raad. Het aantal leden van de Achterhoek Raad komt hiermee op 49.

Bekijk de livestream van de vergadering op 23 september.

Lees meer over de Achterhoek Raad.

Aftermovie Achterhoek Inspiratie Festival

De aftermovie van het Achterhoek Inspiratie Festival dat plaatsvond bij de Heikamp in Ruurlo op 5 september j.l.

Productie: Unique View media

 

Terugblik op een jaar 8HRK ambassadeurs

De unieke samenwerking in de Achterhoek tussen overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties is nu een jaar oud. We blikken in de onderstaande video terug op jaar waarin ontzettend hard is gewerkt en er mooie dingen zijn bereikt!

Samen maken wij toekomst!

\

Gedeputeerde Kerris bezoekt Achterhoek

Op vrijdag 13 september bezocht gedeputeerde Peter Kerris, van de provincie Gelderland, Varsseveld. Hij reikte een prijs uit aan de firma Van Raam. Én maakte kennis met de thematafel Onderwijs & Arbeidsmarkt, die valt onder de Achterhoek Board.

De prijs, de European Entrepreneurial Region Award, heeft Europa aan Gelderland gegeven. Vanwege haar uitstekende ondersteuningsstructuur aan ondernemers, startups en groeiers, de innovatieve financiële instrumenten om de economie te stimuleren en de goede samenwerking met verschillende partners in onderwijs en bedrijfsleven. Gelderland mag zich in 2019 de meest ondernemende regio van Europa noemen. Elke week gaat een gemeente op bezoek bij een bedrijf om namens de provincie Gelderland een “Dankjewel Taart” te brengen en de ondernemer te bedanken voor zijn of haar bijdrage aan de Gelderse economie.

Goed voorbeeld van innovatieve maakindustrie

Voor de gemeente Oude IJsselstreek geldt dat Van Raam een voorbeeld is van de sterk aanwezige innovatieve maakindustrie. Het sociaal maatschappelijk betrokken bedrijf dat speciaal aangepaste fietsen maakt, kenmerkt zich door veel innovatie. Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe fabriek op Hofskamp Oost in Varsseveld gebouwd, die vrijwel energieneutraal is.

Innovatieregio

Na de uitreiking van de prijs maakte gedeputeerde Kerris kennis met de thematafel Onderwijs & Arbeidsmarkt. De thematafel is onderdeel van de regionale samenwerking in de Achterhoek waar ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden samenwerken aan een vitale regio. En dat betekent onder meer een goede balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Belangrijk speerpunt van de thematafel is dat de  jeugd kennis maakt met techniek en zorg, zodat er op termijn voldoende gekwalificeerde mensen voor de Achterhoekse arbeidsmarkt zijn.

Bron: gemeente Oude IJsselstreek