De tweede editie van het Achterhoeks lentediner in perscentrum Nieuwspoort mag wederom een succes genoemd worden. Een Achterhoekse delegatie ging in gesprek met Tweede Kamerleden over de uitdagingen en kansen waar de Achterhoek voor staat op het gebied van demografische ontwikkeling, werk en economie.
20 maart, de eerste officiële lentedag van het jaar, vertrok een bus met ruim vijftig vertegenwoordigers van ondernemingen, maatschappelijke organisaties en overheid (drie O’s) vanuit de Achterhoek naar Den Haag voor het Achterhoeks lentediner. Hoewel het koude, gure weer ditmaal niet het gevoel gaf dat de lente was begonnen, was de atmosfeer in het perscentrum erg aangenaam.
Herman Kaiser, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek Agenda 2020, opende het diner met een vlotte film en toespraak waarin duidelijk werd wat de Achterhoek te bieden heeft, maar ook welke uitdagingen er liggen waar de Rijksoverheid in kan ondersteunen met mankracht en aanpassing van regelgeving. Denk hierbij aan de groene economie, het spoor, de woningmarkt, afstemming van (zorg)voorzieningen en het landbouwbeleid.
Twee andere sprekers waren staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en prof. dr. Gert-Jan Hospers, economisch geograaf aan de Universiteit Twente en hoogleraar regiomarketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Klijnsma was zeer enthousiast over de burenhulp waar de Achterhoek zo bekend om is: “Naoberschap is trendsetting en zou moeten worden uitgerold over heel Nederland!” Hospers pleitte ervoor meer te doen met de mogelijkheden die de Duitse buurregio’s de Achterhoek bieden, zoals op het terrein van zorg, arbeidsmarkt en onderwijs. Zijn bewering dat het zinvol is om Achterhoekse scholieren ervan te overtuigen dat de Duitse taal ook sexy kan zijn, sloot volledig aan bij één van de gespreksthema’s van de avond: tweetalig onderwijs op Nederlandse scholen.
Vervolgens gingen de ruim dertig aanwezige Tweede Kamerleden, waaronder fractievoorzitters Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) aan tafel met de Achterhoekers. Daar werd onder het genot van een Achterhoeks diner, geserveerd uit pannen van de voormalige Ulftse DRU-fabriek, aan elke tafel een ander thema besproken. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken was aan het begin van de avond aanwezig. Als voormalig raadslid en wethouder van de gemeente Borculo kent hij de Achterhoek goed, maar bleek hij nu niet veel te geven om de problemen op het spoor in deze regio.
De eerste resultaten van het lentediner zijn al geboekt, want er zijn concrete afspraken gemaakt voor zo’n tien werkbezoeken van Tweede Kamerleden aan bedrijven en gemeenten in de Achterhoek. Dan komen zij met eigen ogen zien wat er in deze regio speelt, hoe de gezamenlijke aanpak hier in de praktijk worden gebracht en bij welke uitdagingen we nog hulp uit Den Haag kunnen gebruiken. Alle betrokkenen waren zeer tevreden over de bijeenkomst. “Ik heb vanavond heel veel positieve dingen gehoord en wij zijn als drie O’s trots dat we dit ondernemen met zijn allen. Het lentediner is nu al een traditie geworden die we moeten voortzetten, kortom: een geslaagde missie in Den Haag!”, aldus Gerrit Pillen namens het Achterhoeks bedrijfsleven.
De vertoonde openingsfilm kunt u hieronder bekijken: