‘Het Internet Huis’ uit Doetinchem en ‘LNAGRO de Ondernemerij’ uit Ulft initieerden een dekkend LoRa-netwerk in de Achterhoek. Het testnetwerk voor de agrarische sector is 23 maart officieel gelanceerd in innovatiecentrum ICER in Ulft.
Een wereldprimeur volgens de initiatiefnemers, omdat het Achterhoekse project zich met name op de agrarische sector richt en een testnetwerk is. Het doel is dat boeren goedkoop, gemakkelijk en snel digitale innovaties kunnen toepassen. Bovendien wil men de Achterhoek op kennisvoorsprong zetten en werkgelegenheid creëren, waardoor mensen en kennis voor de regio behouden blijven.
Waarom LoRa?
Er zijn al veel sensoren op de markt, er komen grote hoeveelheden data beschikbaar en de huidige computers beschikken over een enorme rekenkracht om die data te verwerken. Tot nu toe ontbrak het echter aan een goedkoop, snel en betrouwbaar netwerk om data tot bruikbare informatie te verwerken en de sensoren, chips en apparaten met elkaar te laten communiceren. Het LoRa-netwerk in de Achterhoek biedt nu voor boeren een betaalbare oplossing. LoRa jaagt zelfs de innovatie van “Internet of Things” aan.
Zes Lora-antennes
Er zijn zes Lora-antennes geplaatst om in de Achterhoek volledige dekking te hebben. De mogelijke toepassingen in de agrarische sector zijn legio, weet Pieter Hoenderken van het Internethuis. „Denk aan het controleren van weidegang met chips. Hiervoor hebben we inmiddels contact met de stichting Weidegang. maar ook sensoren in peilbuizen voor het meten van waterstanden is een optie. En meer weten over opbrengsten van gras en maïs kan ook heel goed met sensoren en LoRa.”
Wat is LoRa?
LoRa staat voor Low Range, wat betekent dat communicatie plaatsvindt op een zeer lage frequentie van 850 megahertz. Hierbij wordt het mobiele telefoonverkeer niet in de weg gezeten, omdat die providers gebruikmaken van veel hogere frequenties.
Het project kwam mede tot stand door financiële steun van de Rabobank, Waterschap Rijn en IJssel, Univé en Achterhoek 2020.
Bronnen artikel: sensornetwerkachterhoek.nl en LNAgro.
HIeronder ziet u video’s met complimenten van Willem Vermeend over dit LoRa-project en een bijdrage van Regio8 waarin initiatiefnemers aan het woord komen.