Unieke samenwerking tussen Kreis Borken, de Euregio Gronau, Regio Achterhoek en de muziekscholen uit beide grensregio’s: 250 muzikanten uit de Achterhoek en de Kreis Borken vierden het veertigjarige jubileum van de Mozercommissie. Tussen de optredens door waren er interviews met personen die dagelijks met de grens van doen hebben.
De feestelijkheden vonden plaats op vrijdag 21 juni in Zwillbrock en op zaterdag 22 juni in de Oude Calixtuskerk in Groenlo ter ere van het veertigjarige bestaan van de Mozercommissie van de Euregio. De naamgever, Alfred Mozer, heeft zich na de oorlog intensief ingespannen voor de verzoening tussen Nederland en Duitsland. De Mozercommissie van de Euregio zet zijn taak, het in contact brengen van Nederlanders en Duitsers in de grensstreek, al veertig jaar voort.
Muziek
Muziek is niet gebonden aan grenzen en daarom bij uitstek geschikt om mensen te verbinden. Dat bewees ook het in de Oude Calixtuskerk gehouden Mozer-festival. De muziekscholen Oost-Gelderland, Boogie Woogie uit Winterswijk, de Landesmusikakademie Nordrhein-Westfalen en de Musikschule Bocholt hadden voor vele enthousiaste muzikanten gezorgd. De optredens werden ondersteund door de studenten van het Regionale Opleidingscentrum Rijn IJssel. Het festival werd afgesloten door een gezamelijk optreden van alle ensembles voor het stadhuis, waarbij de speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde Mozermars ten gehore werd gebracht onder leiding van dirigent Hugo Klein Severt.
Interviews over ‘grensovervaringen’
Tussen de optredens door waren er interviews met Hans Kok (Mozercommissie), Silke Sommer (stellvertretende Landrätin van de Kreis Borken), Henk Aalderink (voorzitter regionaal overleg Externe betrekkingen Achterhoek), Arend Nijhuis (Gelders kenniscentrum voor Kunst en Cultuur), Hans-Peter Boer (GrensWerte), Henk Krosenbrink (Dialectkring Achterhoek en Liemers), Elizabeth Schwenzow (Euregio) en een dubbelinterview met Bernd Kemper (Beigeordneter van Vreden) en gastheer Henk Heijman (burgemeester van Oost-Gelre). Zij vertelden over hun persoonlijke “grenservaringen”. Uit alle verhalen bleek, dat de grens steeds verder moet worden afgebouwd om zo de grote kansen voor de grensregio’s te kunnen benutten. Het hele programma werd aan elkaar gepraat door Lukas Rolvering uit Vreden en Myrthe van Velden uit Dinxperlo, twee scholieren uit het grensgebied. Na afloop waren wij het erover eens: zij hebben het samen prima gedaan. En precies dat was ook de bedoeling van de festiviteiten.