Nico Wissing heeft zich er vier jaar voor ingespannen. Nu is het zover: zijn concept voor een Stadspark 2.0 krijgt in de Achterhoek gestalte. Het prototype van dit revolutionaire ontwerp komt op het DRU Industriepark. Er verrijst daar in de tweede helft van 2019 een innovatief stadspark, een ‘oase’ waar natuur, kunst en techniek samenkomen. Voor de ontwikkeling van Urban Oasis gaat Hybrid Landscape BV van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra samenwerken met andere Achterhoekse bedrijven en toonaangevende wetenschappers zoals hoogleraar biomimicry Bob Ursem. Daarmee zetten zij de Achterhoek op de kaart als innovatieve regio die slimme oplossingen bedenkt en toepast voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van leefbaarheid in de stad. De provincie investeert de helft en de bedrijven samen de andere helft, bij elkaar zo’n 1,2 miljoen. Achterhoek2020 ondersteunt het project van harte, mede omdat het een fantastische praktijkplek biedt voor mbo-studenten en (internationale) studenten aantrekt.
Slim stadspark
Wat is er zo baanbrekend aan Urban Oasis? Wissing, de nationaal én internationaal gelauwerde landschapsarchitect en groenkunstenaar: “Wereldsteden hebben dringend behoefte aan oplossingen voor de gigantische vervuiling waarmee ze kampen. De Urban Oasis is in staat om grote hoeveelheden vervuilde lucht te zuiveren en om van regenwater drinkwater te maken.” Kortom: een eiland middenin de grote stad, waar je je ontspant tussen het groen, op Dutch Design meubelen. Een hippe ontmoetingsplek waar je kunt vergaderen en je telefoon met solartechniek oplaadt. Een ‘place to be’ middenin, maar ook weg van de drukte, waar mensen zich laven aan een gezonde, groene omgeving die tegelijkertijd ‘high tech’ is. Er zijn bomen en planten die fijnstof filteren, bloemen voor het vergroten van de biodiversiteit en gesteenten die CO2 absorberen. Allerlei slimme apparatuur, zoals luchtzuiverende membranen, is in een soort pergola verwerkt. Sensoren scannen de luchtkwaliteit en andere parameters en zetten het systeem automatisch aan het werk. Via een app kan iedereen meekijken met de prestaties van het slimme stadspark.
Innovatieve Achterhoek
Waarom in de Achterhoek? Wissing: “De Urban Oasis komt in de Achterhoek omdat wij hier laten zien dat we samen slimme oplossingen bedenken én neerzetten. We bouwen eerst een kleine variant van 300 vierkante meter waarmee we, zeker weten, internationale belangstelling gaan trekken. Van stedenbouwkundigen en studenten tot universiteiten en bedrijven. De bedoeling is om het ontwerp op te schalen met een factor tien, of honderd – het is een modulair systeem. Studenten en wetenschappers van over de hele wereld zijn welkom om te leren en mee te ontwikkelen.”
Ruim twintig veelal Achterhoekse bedrijven en diverse opleidings- en kennisinstituten werken samen om de droom van Wissing waar te maken, zoals TU Delft, hogeschool Van Hall Larenstein, Graafschap College en AOC Oost. Ook kinderen van basisscholen worden betroken om hen bewust te maken van hoe de natuur werkt en wat de mens daarmee kan. “Een kind dat in de stad opgroeit, heeft weinig affiniteit met ‘natuur’. Natuur is immers National Geographic, voedsel koop je als kant-en-klare maaltijd, dieren zijn knuffels. Maar kinderen zijn de volwassenen van straks die keuzes maken over natuur, voedsel en energie. Ook voor hen is hier veel te leren en te beleven” aldus Wissing.