Tijdens de derde Samen Goed Wonen-reis van de Achterhoekse ToekomstToer op 26 januari jl. liet een gevarieerde groep deelnemers zich inspireren door vernieuwende wooninitiatieven. Gemene deler hierin bleken de initiatiefnemers, die vanuit een gezamenlijk ideaal en met tomeloze inzet veel mooie dingen weten te realiseren.
Ook deze reis leverde veel positieve reacties op. “Ik vond het een leuke, inspirerende dag. Een mooie manier om kennis met elkaar te delen. Top!”, aldus een deelnemer.
Oud en jong onder één dak
Dit keer begon de reis met een bezoek aan twee woonprojecten in Zwolle (Overijssel).
De Molenhof is een gebouw dat vroeger diende als bejaardenhuis, maar nu dankzij pandeigenaar Habion een tweede jeugd heeft gekregen en niet verloren is gegaan als woonplek. Ouderen en jongeren wonen er nu samen onder één dak, met voor iedereen een eigen appartement maar ook een gezamenlijke ‘huiskamer’. Het gebouw wordt volledig verbouwd, zodat het voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd.
Tekst gaat verder onder de video
Op jezelf en toch samen
Daarna werden we ontvangen bij de Knarrenhof in Zwolle. Dit concept is gebaseerd op de oude hofjes van vroeger, waarbij naoberschap centraal staat. Iedereen heeft een eigen woning, maar door de opzet en het ontwerp van de hofjes is er ruimte voor ontmoeting en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin. De Knarrenhof is in allerlei vormen en voor elke combinatie van doelgroepen mogelijk. Inmiddels zijn er al op diverse plaatsen in het land dit soort initiatieven ontstaan; een landelijke stichting helpt deze te realiseren.
Erfdelen en tussenwoonvormen
Weer terug in de Achterhoek bezochten we in Geesteren een praktijkvoorbeeld van ‘erfdelen’, waar meerdere generaties op één erf (maar wel in aparte woondelen) bij elkaar wonen. Dergelijke vormen van erfdelen hebben zeker in de Achterhoek ook toekomst. Tenslotte vertelde zorgondernemer Gerrie Wolf over de Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening waar ouderen met geheugenproblemen wonen en persoonlijke 24-uurszorg krijgen. Aan dergelijke tussenwoonvormen, tussen zelfstandig thuiswonen en wonen in een instelling, is in toenemende mate behoefte.
Inzet en ruimte
Wat er nodig is om nieuwe woonvormen tot een succes te maken? Een enthousiaste initiatiefgroep die zich ervoor inzet én bereidheid van betrokken instanties om hier ruimte aan te geven.