Zieuwent zet zon om in groene stroom

Het gaat lukken. Na ruim een jaar zoeken, praten, rekenen en organiseren is het zo ver: de zonnepanelen voor de postcoderoos Zieuwent gaan het dak op.
Een jaar geleden had de initiatiefgroep, die nu het bestuur vormt van coöperatie Zonnig Zieuwent, het dak van Wopa op het oog. Om alle aanmeldingen kwijt te kunnen bleek nog een dak nodig. Het tweede dak werd gevonden bij pluimveehouder Schieven. Al snel bleek dat alle panelen op één dak veel efficiënter was, dus werd gekozen voor de schuren van Dick Schieven.

Zonnig Zieuwent

Ruud Krabbenborg is de trotse voorzitter van Zonnig Zieuwent. “We zijn Wopa erg dankbaar voor het mogelijk maken van ons initiatief, maar de exploitatie op een plek is in veel opzichten handiger. Op het dak van Wopa kunnen 220 panelen, bij Schieven kunnen we alle 441 zonnepanelen kwijt voor de 50 leden die deelnemen. Op 3 mei is Wopereis Solar uit Doetinchem begonnen met het werk dat in 15 jaar gegarandeerd 1.450 MWh aan groene stroom zal opleveren.”

Vier productielagen

Schieven is een boerenbedrijf dat zich al intensief bezighoudt met duurzame productiemethoden. “Om die reden hebben we het contact ook met hem gezocht”, aldus Krabbenborg. Hij schetst een beeld van vier productielagen. “Zonnepanelen, kippen, warmtekoppeling en warmtewinning. Dat is toch fantastisch. Maar het moet technisch allemaal wel kunnen.”

Vervolgplannen

“Met 50 leden hadden we genoeg om het businessplan rond te krijgen. We zijn toen gestopt, te meer omdat de subsidie daardoor niet te zeer verdunde. Maar wij hebben al plannen om eenzelfde project in Lichtenvoorde op te zetten. Dat is ongeveer dezelfde postcoderoos, maar dan kan heel Lichtenvoorde meedoen. Ik denk dat daarvoor ook veel enthousiasme zal zijn. En nee, ik kan nog niet zeggen welk dak we daarvoor op het oog hebben.”

Inzet vrijwilligers

Heeft Krabbenborg er nu genoeg van? “Gelukkig hebben we een bestuur van zes mensen, maar het heeft van mij in ieder geval veel energie gevraagd. Als straks alles is afgerond heb ik wel zin om een ander project te starten. En er is zoveel betrokkenheid van deelnemers en vrijwilligers, dat geeft energie. En de ondersteuning van AGEM is op diverse momenten ook belangrijk geweest.”

Zaterdag 21 mei zal burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre de officiële ingebruikname uitvoeren.

Bron: AGEM